10 asiaa, joihin tulee varautua jos muuttaa Kiinaan tai matkustaa Kiinassa

Nyt kun olen asunut Kiinassa aika tarkkaan kolme kuukautta, on tullut havainnointua asioita, jotka ovat herättäneet ihmetystä tai jopa pientä ärsytystä vaikka en kyllä edes kovin helposti ärsyynny mistään. Alkuun on hyvä mainita, että en todellakaan ole kiertänyt koko Kiinaa läpi,  joten jotkut näistä huomioista saattaavat päteä vain Guangzhoussa tai mahdollisesti joissain vierailemistani paikoista. Kiina on monelle matkailijalle aika eksoottinen paikka, joten ajattelin, että voisi olla hauska pohtia asioita, joita jokainen Kiinaan matkustava voi myös kohdata. 


1. Metrokäyttäytyminen

Voi miten paljon sujuvammin kaikki menisi, jos jokainen vain jonottaisi vuoroaan metroon ja päästäisi ensin metrosta tulevat ihmiset pois, ennen kuin yrittää itse änkeä sisään. Tai jos pitää jäädä metrosta pois, voisi kohteliaasti pyytää väistymään eikä vaan tunkea agressiivisesti pois. Ei ole tietoakaan Hongkongin sujuvasta, toiset huomioon ottavasta metrokäyttäytymisestä. Epäilen tämän ehkä johtuvan siitä, että Kiinassa on yli 1,3 miljardia asukasta. Ihmiset ovat tottuneet pitämään oman puolensa ja ottamaan oman tilan, koska jos sitä ei itse ota, ei sitä kyllä kukaan hopeatarjottimella sinulle ojennakaan. Tämä pätee myös muihin jonottamistilanteisiin. Jos et jonota ihan toisen perässä kiinni ja syöksy paikalle heti kun toinen on lopettanut esim. kassalla maksamisen, joku kyllä ohittaa sinut ja kiilaa väliin. Eli tarinan opetus, pidä puolesi ja ota oma tilasi. 

Kunmingissa oli hienot metrokortit.


2. Karjalaumafiilis

Tämä heijastuu vähän tohon edelliseen eli väkimäärään. Jokapaikassa on ihmisiä, ja omaa kävelytahtia ei voi edes määrätä, koska et mahdu ohittamaan mistään edellä kulkevia. Kaikki vain kulkevat samaa tasaisen tappavaa tahtia eteenpäin yhtenä laumana. Jotenkin Suomessa on tottunut tiettyyn fiilikseen yksilöllisyydestä ja omasta erityisyydestä, mutta täällä sellaista fiilistä ei kyllä tule, kun ympärillä on niin paljon muita ihmisiä. Tämä asia on ehkä ainoa asia, joka oikeasti ärsyttää Kiinassa. Muista asioista selviää jos vain asennoituu oikein. Ei ole ajatusta yksilöistä, vaan yhdestä isosta laumasta.

Yliopiston läheiselle Gangding-metroasemalle jonottamista
ruuhka-aikaan.

Liikennevaloihin jonottamista Shanghaissa.


3. Tietoisuus itsestä

Länsimaalaisia tuijotetaan täällä todella paljon. Itse olen tullut todella tietoiseksi itsestä, koska koko ajan joku voi tuijottaa sinua ja lapset osoittelevat sormelle ja huutavat laowai tai waiguoren, jotka tarkoittavat molemmat ulkomaalaista. Yunnanin provinssissa matkutaessamme taas todella moni vain halusi sanoa meille hello. Sekä aikuiset että lapset. Lisäksi erityisesti Shanghaissa meistä otettiin todella paljon salakuvia. Joskus ihmiset kysyvät myös lupaa kuvan ottamiseen. Esimerkiksi lentokoneessa matkalla Kunmingista Guangzhouhun vierustoverini viittoili minua ottamaan muutaman kuvan hänen kanssaan. Sanaakaan emme vaihtaneet, mutta muutaman selfien otimme yhdessä. Shanghaissa aloimme myös kämppikseni kanssa vastaiskuun. Aloimme ottamaan kuvia ihmisistä, jotka salakuvasivat meitä. Aina emme ehtineet ottaa kuvaa, mutta muutama aika hyvä oli myös joukossa. 


Näillä oli vähän mielikuvitusta, otettiin selfien kautta kuvaa.

Hienovaraista.

4. Jotkut arkisilta tuntuvat asiat saattavat tuntua supervaikeilta

Kiinassa kuitenkin kaikki yleensä järjestyy, vaikkakin välillä aika hitaasti ja monen mutkan kautta. Esimerkiksi oman single entry viisumiin uuden entryn hakeminen tuntui olevan aikamoinen prosessi. Seurasin kämppikseni prosessia vierestä ja päätin että samaan en ryhdy, joten päätin olla poistumatta mainland Kiinasta koko vaihtoni aikana. Ja etsin muutaman päivän postilaatikkoa Guagnzhousta, koska minun piti postittaa tulevalle työnantajalleni muutamia dokumentteja. En kuitenkaan löytänyt postilaatikkoja mistään, joten kysyin asiasta paikalliselta kaveriltani. Hän sanoi, että tärkeät asiat on paras postittaa kuriiriyritysten kautta, joten hän tuli kanssani eilen hoitamaan asian. Yksin en kyllä varmaan olisi selvinnyt, joten kannattaa solmia paikallisten tai kiinaa puhuvien kanssa ystävyyssuhteita, se tekee elämästä paljon helpompaa! Hän myös etsi minulle wechatista kiinankielisen sovelluksen, josta voi ostaa bussilippuja, parasta <3 

Näkymät 99. kerroksesta.



5. Kaikenlaista outoa voi tulla vastaan

Outojakaan asioita ei sitten enää välttämättä pidä outona. Esimerkiksi on ihan normaalia, että ihmiset saattavat kävellä sinua vastaan yöpuvussa. Erityisesti vanhemmat ihmiset tekevät tätä. Tai vaihtaa vauvalle vaippaa keskellä katua tai ravintolaa. Puistoissa näkee kaikenlaista paikallista elämänmenoa, siellä ihmiset kerääntyvät yhteen tanssimaan, laulamaan karaokea ja pelaamaan kiinalaistyylistä shakkia tai mahjongia. 

Puistokaraoket.

Guangzhoun museo.

South China Botanical Garden Guangzhoussa.


6. Hyvää kasvis- tai vegaaniruokaa on hankala löytää

Nyt olemme tulleet tässä jo paremmiksi, mutta erityisesti alussa kämppikseni oli hankala löytää ruokaa ainakin paikallisista ravintoloista, sillä hän on kasvissyöjä. Muutamia kertoja hän söi esimerkiksi pelkkää riisiä ja joitain keitettyjä parsakaaleja. Ei kovin ravinnerikasta. Koulun ruokalan kasvisvaihtoehdot eivät myöskään ole hyviä. 

Löydettiin symppis vegaaniravintola, jossa myytiin myös
esimerkiksi oatlyn kauramaitoja.

Kämppikseni synttärikakku läheisestä leipomosta. 


7.  Liikenteen kaoottisuus

Enkä tarkoita nyt tässä autoliikennettä, sillä se on oikeastaan tuntunut ainakin Guangzhoussa olevan yllättävän ok. Mutta ne sähkömopot ja -pyörät, ihan oikeasti. Tuntuu, että niihin ei päde mitkään säännöt. Niillä ajetaan kävelytiellä, pyörätiellä, autotiellä oikeaan suuntaan, vastavirtaan, ihan missä vaan. Ja kävellessä ei kannata tehdä äkkinäisiä liikkeitä vaan pitää kurssi aikalailla vakaana, koska koko ajan ohi suhahtelee sähkömopoja ja -pyöriä ihan kiitettävää vauhtia. 



8. Tupakointi

Täällä saa tupakoida melkein missä ja milloin vaan. Se on todella ärsyttävää, jos saa tupakan savut naamaansa kävellessä kadulla tai syödessä ravintolassa. Tässä asiassa ei kyllä mun mielestä pitäisi ajatella tupakoitsijoiden oikeuksia, vaan tupakoimattomien oikeuksia olla tupakoimatta myöskään passiivisesti.



9. Great Firewall of China

Elikkä Kiinan palomuuri. Jos haluat käyttää Kiinassa länsimaalaisia sovelluksia kuten whatsappia, instagramia, facebookkia, googlea, tulee sinun ladata puhelimeesi ja läppäriisi vpn ennen Kiinaan astumista. Itse olen käyttänyt express vpn sovellusta ja se on toiminut aika hyvin. Lisäksi käytän myös turbo vpn sovellusta, koska se yhdistää nopeammin, joka on kätevää jos kaupungilla ollessa täytyy vaan äkkiä tarkistaa joku pikkujuttu puhelimesta. Lisäksi kannattaa ladata puhelimeen googlekääntäjä, sillä kameran avulla se kääntää vaikkapa menut aika näppärästi englanniksi. Didi-Greater China sovellus on myös kätevä. Sen avulla voi tilata auton viemään sinut paikasta A paikkaan B. Sovellus on englanniksi, joten se voi olla helpompi käyttää kuin taksit, koska taksikuskit harvemmin puhuvat englantia. 


10. Kiina on todella monipuolinen matkailumaa

Jos mahdollista, Kiinassa kannattaa vierailla perus Pekingin, Shanghain ja Xi'anin lisäksi myös muualla, koska Kiina on niin paljon muutakin kuin isoja kaupunkeja. Kiinassa on paljon vuoria, luontoa, vähemmistökansojen pieniä kyliä ja kaupunkeja, autiomaata... Kiina on kolmanneksi suurin valtio pinta-alan mukaan listattuna, joten Kiinassa riittää kyllä mielenkiintoista nähtävää vaikka koko loppuelämäksi. 

Shangri-La

Shangri-La

Yangshuo

Dazhai

Chengdu

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kiinalaisen uuden vuoden juhlintaa

Nähdään taas Hongkong

Taiwanin parhaat osa 1