Hongkongin poliittinen tilanne

Heippa! Aattelin tässä aikani kuluksi kirjottaa vähän Hongkongin tämän hetkisestä tilanteesta ja uusista kummallisuuksista ja hauskoista jutuista, mitä oon täällä nyt kohdannut. Elikkä mennään ensiksi vaikkapa Hongkongin poliittiseen tilanteeseen. Tilannehan on siis se, että koska Hongkong aikoinaan vuonna 1997 siirtyi Isolta-Britannialta Kiinan hallintaan "yksi maa, kaksi järjestelmää" -periaatetta soveltaen. Hongkongille on näin ollen perustuslaillisesti taattu melko korkea autonomia, sillä ainoastaan puolustus ja diplomaattiset suhteet ovat Pekingin keskushallinnon vastuulla. Mannerkiinalaiset tarvitsevat viisumin oleskellakseen pidempiä aikoja Hongkongissa, en ole ihan varma tarvitsevatko he viisumia jos tulevat vaan käymään täällä. Mutta opiskelijaviisumin he tarvitsevat, jos haluavat tulla Hongkongiin opiskelemaan.

Lähiaikoina tilanne on ruvennut käymään mielenkiintoiseksi, sillä Kiina on tiukentamassa otettaan Hongkongista. Tässä kuussa Kiina päätti vetää kaksi hongkongilaista vaalein valittua poliitikkoa pois virasta, koska he puheissaan sanoivat, että Hongkong ei ole yhtä kuin Kiina ja he tukevat avoimesti Hongkongin itsenäisyyttä. Tämän takia Hongkongissa on ollut monta mielenosoitusta lähiaikoina sekä yleinen ilmapiiri ja asenne mannerkiinalaisia kohtaan alkanut entisestään kiristymään. Ja siis jo ennen tätä selkkausta monet hongkongilaiset ovat sanoneet, että Hongkong on alkanut kiinalaistumaan kiinalasmuuttovirtojen takia, sillä esimerkiksi 15 vuotta sitten ennen kiinalaisvaikutteita se oli vielä heidän mukaansa paljon länsimaalaisempi. Silti jotenkin sääli, kun manneriinasta tulevia opiskelijoita kohdellaan ehkä vähän hieman alentuvasti, sillä Hongkongin tapahtumat eivät kuitenkaan ole näiden yksittäisten ihmisten vika, vaan syy on Kiinan hallinnossa ja halussa tiukentaa otettaan Hongkongista. Mutta kyllä silti välillä pitää ihmetellä mannerkiinalaisia, sillä juttelin kämppikseni kanssa Kiinan ja Hongkongin tulehtuneista väleistä tässä joku kuukausi takaperin, niin hän oli ihan oikeasti ja vakaasti sitä mieltä, että Kiinan lupaus yhdestä maasta ja kahdesta järjestelmästä pitää ikuisesti, eikä Kiina ole pettämässä tätä lupausta. Laittaa kyllä miettimään Kiinan sensuurin voimaa sekä sitä, mitä heille siellä koulussa oikeasti opetetaan.

Tätä vaihtoaikaa ja kaikkea siitä saatavaa tietoa on kyllä muutenkin oppinut arvostamaan, sillä voi sanoa, etten tiennyt paljon mitään Aasian maiden sisäisistä asioista tai maiden välisistä suhteista. Tiesittekö esimerkiksi, että teknologian ihmemaassa Etelä-Koreassa on tällä hetkellä täysin korruptoitunut presidentti ja siellä on viime päivinä ollut monia mielenilmauksia, missä häntä vaaditaan eroamaan virasta. Ihmetyttää, että miten tällainen ei ole Suomen lehdistöä tavoittanut, sillä korruptio nykypäivän Etelä-Korean kaltaisessa keittyneessä valtiossa on ainakin omasta mielestäni melkoisen iso juttu. Näistä jutuista voisi kirjoittaa vaikka minkälaisen romaanin, mutta ehkä jätän tämän kuitenkin tähän Hongkong-Kiina tietoiskuun ja pohdintaan.


Home sweet home.

Viime aikojen kummastelun aiheita:

1. Ihmiset ja heidän ostoskäyttäytyminen Hongkongissa. On ihan tavallista, että ostoskeskuksissa näkee valtavasti ihmisiä, jotka kulkevat siellä matkalaukkujen kanssa. Heidän tarkoituksenaan on pakata näihin matkalaukkuihin tavarat, mitä he ostaavat. Fiksua juu, mutta silti jännää. Vaikea kuvitella, että ihmiset tekisivät näin Euroopassa saatika sitten Suomessa.

2. Ihmispaljous, taas kerran. Erehdyin menemään kaverin kanssa lauantaina Sha Tinin ostoskeskukseen ja se oli VIRHE. Never again. Hullut päivät kertaa neljä. Jatkossa shoppailut taitaa ajoittua suosiolla arkipäiville.

3. Paikalliset opiskelijat. Mun asuinkerros hostellissamme on onneksi todella rauhallinen ja hiljainen, toisin kuin useimmat muut kerrokset. Mutta annahan, jos menet illalla meidän hostellin aulaan ja oleskelutiloihin, niin siellä vasta menoa riittää. Käynnissä on sellainen meteli ja älämölö, etten ole kyllä ennen nähnyt. Ja tämä kaikki siis on suunnilleen yhden aikoihin yöllä.


"We are Shaw, the best of all." Tämä on meidän collegen kollektiivinen
yhteishenkeä herättävä huudahdus. Kuvassa ollan Shaw'n organisoimalla
retkellä tutustumassa paikalliseen kalastajakylään.

Siinä viimeisempiä mietteitä, palaillaan Bangkokin reissun jälkeen. Huomenna lähtö, jee!!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kiinalaisen uuden vuoden juhlintaa

Nähdään taas Hongkong

Taiwanin parhaat osa 1